Avoimen julkaisemisen sopimuksia päättyy – jatko avoinna

20.11.2023

Osa FinELib-konsortion nykyisistä tiedelehtisopimuksista päättyy vuoden 2023 lopussa. Jatkosopimuksista neuvotellaan kustantajien kanssa parhaillaan, mutta varmuutta uusien sopimusten syntymisestä ei ole.

Jos uusia sopimuksia ei ole valmiina vuoden loppuun mennessä, päättyy FinELib-sopimusten maksuton avoin julkaiseminen seuraavien kustantajien lehdissä 31.12.2023:

  • American Chemical Society (ACS)
  • Elsevier (ScienceDirect Freedom -kokoelman lehdet)
  • Emerald
  • Oxford University Press
  • Royal Society of Chemistry (RSC)
  • Springer Nature (Springer Compact -kokoelman lehdet)

FinELib-konsortio jatkaa yhä neuvotteluita kaikkien yllä mainittujen kustantajien kanssa. Neuvottelut jatkuvat myös IEEE:n kanssa, mutta kyseisen sopimuksen avoimen julkaisemisen artikkelikiintiö on käytetty loppuun jo aiemmin tänä vuonna.

Olen julkaisemassa yllä mainittujen kustantajien lehdissä – mitä teen?

Mitä artikkelisi avoimelle julkaisemiselle tapahtuu, riippuu siitä minä päivänä kustantaja tai lehti hyväksyy artikkelisi julkaisemisen (date of acceptance).

Jos artikkelisi hyväksytään vuoden 2023 puolella, se voidaan julkaista avoimena osana FinELibin nykyistä sopimusta.

Jos artikkelin hyväksyminen menee vuoden 2024 puolelle, ei sitä voida avata nykyisellä sopimuksella. On mahdollista, että uusien sopimusten neuvottelut venyvät vuoden 2024 puolelle. Tavoitteena kuitenkin on, että jos sopimus syntyy, myös alkuvuoden 2024 artikkelit voidaan julkaista avoimina takautuvasti. Tämän toteutuminen riippuu kuitenkin lopullisesta neuvottelutuloksesta, eikä sitä voida taata.

Jos uuden sopimuksen valmistuminen näyttää todennäköiseltä, FinELib julkaisee joulu–tammikuussa kustantajan ohjeet siitä, miten alkuvuonna julkaistavaksi hyväksyttävien artikkeleiden kirjoittajien kannattaa toimia.

On myös mahdollista, että uuteen sopimukseen ei joidenkin kustantajien kanssa päästä lainkaan. Silloin avoin julkaiseminen osana FinELib-sopimusta päättyy 31.12.2023 ja vuoden 2024 alusta näiden kustantajien lehdissä artikkelisi joko julkaistaan maksumuurin takana, tai voit maksaa avoimen julkaisemisen maksun omalla rahoituksella.

Tällöin kannattaa tarkistaa oman organisaatiosi mahdolliset OA-julkaisemisen tuet, ja muistaa myös rinnakkaistallentaminen yhtenä avoimuuden keinona.

FinELib tiedottaa sopimustilanteista lisää joulukuun aikana.

Haluan lukea yllä mainittujen kustantajien lehtiä – miten se onnistuu?

Jos neuvottelut kustantajan kanssa jatkuvat, saadaan pääsy lehtiin usein pysymään avoinna neuvottelujen ajan, vaikka vanha sopimuskausi olisi päättynyt. Monen kustantajan kohdalla lehtien lukeminen jatkuu siis kuten ennenkin, vaikka neuvottelut venyisivät vuoden 2024 puolelle.

Jos neuvottelut päättyvät tuloksettomina, lakkaa pääsy uusiin, vuonna 2024 julkaistaviin lehtiartikkeleihin. Monen kustantajan kohdalla pääsy vuonna 2023 ilmestyneisiin ja sitä vanhempiin lehtiartikkeleihin kuitenkin säilyy entisellään, vaikka uutta sopimusta ei tehtäisi. Tämän taustalla on vanhojen sopimusten pitkäaikaiskäyttöoikeudet.

Niihin artikkeleihin, joihin et enää pääse suoraan kustantajan palvelimelta, voit etsiä pääsyä hyödyntämällä FinELibin Alternative Access -suunnitelmaa, tai ottamalla yhteyttä oman organisaatiosi kirjastoon tai tietopalveluun.

Muiden FinELib-sopimusten avoin julkaiseminen jatkuu normaalisti

FinELib-konsortiolla on avoimen julkaisemisen sisältävät sopimukset myös seuraavien kustantajien kanssa:

Nämä sopimukset jatkuvat vuoden 2024 loppuun ja maksuton avoin julkaiseminen jatkuu normaalisti.

FinELibin sopimus Springer Naturen kanssa sisältää oikeuden julkaista rajattu määrä artikkeleita avoimena Nature Research -hybridinimekkeissä. Artikkelit ovat nyt loppuneet.