Tiedelehdet ja avoin julkaiseminen -keskustelutilaisuus

14.10.2019

Avoin julkaiseminen ja tiedelehdet kustantajien lehtipaketeissa

– keskustelutilaisuus tiedelehtien toimittajille

Avoin tutkimus ja avoimena julkaistut artikkelit saavat tutkitusti enemmän lukijoita kuin perinteiset, maksumuurin takana julkaistut artikkelit. Nykytilanteessa tutkittu tieto ei kuitenkaan vielä palvele koko tiedeyhteisöä ja yhteiskuntaa, vaan on harvojen ja valittujen saatavilla.

Nykyjärjestelmä on myös kallis: eurooppalaiset korkeakoulut ja tutkimuslaitokset käyttävät vuositasolla pelkästään lehtien tilausmaksuihin n. 700 miljoonaa euroa, samalla kun tutkimusrahoitusta on monin paikoin vähennetty.

Kenelle: niille päätoimittajille, toimittajille ja toimituskuntien ja seurojen edustajille, joiden lehtiä kansainväliset isot kustantajat julkaisevat

Milloin: perjantaina 8.11.2019 klo 8.30 - 10
- aloitamme aamukahvilla klo 8.30, varsinainen ohjelma alkaa klo 8.45

Missä: Kansalliskirjaston auditoriossa, Helsingissä
(sisäänkäynti osoitteessa Yliopistonkatu 1)

Tilaisuuden tavoitteena on yhdessä pohtia sitä, miten tiedelehdet vastaavat rahoittajien avoimen julkaisemisen vaatimuksiin (esim. Plan S) ja millä keinoilla avoimeen julkaisemiseen siirtyminen on mahdollista. Kerromme myös, miten FinELib edistää avointa julkaisemista ja millaista yhteistyötä pohjoismaisella tasolla tehdään.

FinELib-konsortio neuvottelee tiedelehtipaketeista useiden kansainvälisten kustantajien, esim. Elsevierin, Springerin, Wileyn ja Sagen kanssa. Toivomme erityisesti niitä päätoimittajia, toimittajia ja toimituskuntien ja seurojen edustajia, joiden lehtiä kansainväliset isot kustantajat julkaisevat, osallistumaan tilaisuuteen. Myös muut tiedelehtien toimittajat, jotka ovat kiinnostuneet avoimesta julkaisemisesta, ovat tervetulleita!

Ilmoittaudu 5.11. mennessä osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/S/2BD201FCCDCF298B

Voit osallistua keskusteluun myös etäyhteydellä. Lähetämme tarkemmat ohjeet etäosallistujille ennen tilaisuutta ilmoittautumislomakkeella mainittuun sähköpostiosoitteeseen.

Huom! Tilaisuus pidetään englanniksi.