Springer Compact –sopimuksen mahdollistama avoin julkaiseminen lähtenyt hyvin käyntiin

22.2.2019

FinELib-konsortion Springer Compact -sopimuksen myötä suomalaiset tutkijat julkaisivat loppuvuonna 2018 yhteensä 185 avointa artikkelia Springer Naturen julkaisemissa lehdissä. Artikkelit ovat kaikkien vapaasti luettavissa, ja myös laajasti hyödynnettävissä. Artikkelit on pääsääntöisesti julkaistu Nimeä 4.0 -lisenssillä (CC BY), joka sallii artikkelien hyödyntämisen ja jatkokäytön, kunhan alkuperäinen tekijä mainitaan.

FinELib-konsortion ja Springer Naturen solmima sopimus tuli voimaan 1.10.2018, ja se on FinELib-konsortion ensimmäinen ns. siirtymäkauden sopimus. Sopimuksessa lisenssimaksulla katetaan lukuoikeuden lisäksi myös avoimen julkaisemisen kustannuksia. Sopimus tarjoaa pääsyn yli 2200 tieteelliseen lehteen sekä mahdollisuuden julkaista avoimia artikkeleita kokoelman lähes 1900 hybridilehdessä ilman lisämaksua.

Avoin julkaiseminen on sopimuksessa oletuksena; tutkijan ei siis tarvitse pyytää sitä erikseen. Kirjastojen ja tutkijoiden arkea helpottaa se, että prosessiin ei liity kirjoittajamaksujen laskutusta. Nykyinen sopimus on voimassa vuoden 2020 loppuun asti.