American Chemical Society

Artikkelin julkaiseminen avoimena American Chemical Societyn lehdissä

FinELib-konsortio on solminut American Chemical Societyn kanssa sopimuksen, johon sisältyy mahdollisuus julkaista artikkeleita avoimena ilmaisilla open access -krediiteillä CC BY -lisenssillä.  Krediittiä käyttäessään kirjoittaja saa julkaista artikkelinsa avoimena ilman APC-maksua. Krediitin voi saada artikkeliin, joka hyväksytään julkaistavaksi sopimuskauden 1.1.2018-31.12.2020 aikana.

Ilmaisia krediittejä on vuosittain käytössä rajallinen määrä. Yhdellä krediitillä voi julkaista yhden OA-artikkelin.

Vuoden 2018 OA-krediitit on käytetty loppuun. Artikkeleille, joiden hyväksymispäivämäärä on vuonna 2019, on käytettävissä uusia krediittejä. Kirjoittajat, jotka jättävät käsikirjoituksen kustantajalle syksyllä/talvella 2018, voivat tiedustella krediittejä artikkelille, jonka hyväksymipäivämäärä on vuoden 2019 puolella.

Mihin OA-krediittejä voi käyttää

OA-krediittejä voi käyttää ACS:n tilausmaksullisiin lehtiin sekä ACS:n täysin avoimiin lehtiin (ACS Central Science, ACS Omega). Krediittejä voi käyttää kaikkiin muihin artikkelityyppeihin, mutta ei e-kirja-artikkeleihin.

ACS lehtilista (pdf)

Kuka voi käyttää ilmaisia krediittejä

OA-krediittejä voi käyttää ACS-aineiston tilaajaorganisaatioon affilioitunut vastaava kirjoittaja (corresponding author), joka on yhteydessä ACS:aan vertaisarviointiprosessin aikana. Kirjoittajan tulee käsikirjoitusta jättäessään määrittää affiliaatio organisaatioonsa ja käyttää organisaatiokohtaista sähköpostiosoitettaan. ACS tunnistaa kirjoittajan oikeuden ilmaiseen kredittiin affiliaatiotietojen ja sähköpostin perusteella.

OA-krediitteihin oikeutetut organisaatiot ja sähköpostiosoitteet:

Organisaatio Ringgold (ml. kaikki Ringgold-nimien versiot) sähköposti
AALTO UNIVERSITY Aalto-yliopisto @aalto.fi
ABO AKADEMI UNIVERSITY Abo Akademi @abo.fi
EUROPEAN CHEMICALS AGENCY Euroopan kemikaalivirasto @echa.europa.eu
HELSINKI METROPOLIA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Metropolia Ammattikorkeakoulu @metropolia.fi
LAPPEENRANTA-LAHTI UNIVERSITY OF TECHNOLOGY LUT Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto @lut.fi
TAMPERE UNIVERSITY INCLUDING TAMPERE UNIVERSITY HOSPITAL Tampereen Yliopisto
Tampereen Teknillinen yliopisto
@tut.fi
@tuni.fi
TAMPERE UNIV OF APPLIED SCIENCES Tampereen ammattikorkeakoulu @tamk.fi
@tuni.fi
TURKU UNIV OF APPLIED SCIENCES Turun Ammattikorkeakoulu @turkuamk.fi
UNIVERSITY OF EASTERN FINLAND INCLUDING KUOPIO UNIVERSITY HOSPITAL Ita-Suomen yliopisto @uef.fi
@student.uef.fi
@kuh.fi
@norssi.uef.fi
UNIVERSITY OF HELSINKI INCLUDING HELSINKI UNIVERSITY CENTRAL HOSPITAL Helsingin Yliopisto @helsinki.fi
UNIVERSITY OF JYVASKYLA Jyvaskylan Yliopisto @jyu.fi
UNIVERSITY OF OULU INCLUDING OULU UNIVERSITY HOSPITAL Oulun Yliopisto @oulu.fi
@domain sgo.f
UNIVERSITY OF TURKU INCLUDING TURKU UNIVERSITY CENTRAL HOSPITAL Turun Yliopisto @utu.fi
VTT TECHNICAL RESEARCH CENTER OF FINLAND Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy @vtt.fi

Ohjeet vastaavalle kirjoittajalle

  1. Kun lähetät artikkelisi ACS:n Paragon Plus-järjestelmässä, sinun täytyy editoita profiilisi, valita oikea organisaatio alasvetovalikosta ja syöttää järjestelmään organisaatiosi sähköpostiosoite, jos se ei jo ole järjestelmässä. ACS tarkistaa affiliaatiosi ja sähköpostiosoitteesi perusteella, oletko oikeutettu maksuttomaan OA-julkaisemiseen. Jos olet aiemmin käyttänyt jotain muuta sähköpostiosoitetta, päivitä järjestelmään organisaatiosi sähköpostiosoite, kts. alla kuvakaappaukset:

  1. Kun ACS on hyväksynyt artikkelisi julkaistavaksi, lähettää ACS Publications sinulle hyväksymiskirjeen, jossa on linkki Copyright Clearance Centerin RightsLink-järjestelmään.
  2. Kirjaudu RightsLinkiin ja valitse organisaatio, johon olet affilioitunut. Huom. vain ylläolevalla listalla oleviin organisaatioihin affilioituneet vastaavat kirjoittajat ovat oikeutettuja maksuttomiin OA-artikkeleihin FinELibin sopimuksella.
  3. Valitse: Seek Funding From FinELib
  4. Jos tilaat muita artikkeliin liittyviä palveluita (esim. värikuvia) ACS laskuttaa sinua niistä. FinElibin open access -krediitit kattavat vain artikkelimaksun (APC).
  5. Lähetä tilaus.
  6. Saat sähköpostitse vahvistuksen, että OA-rahoituspyyntösi on vastaanotettu.
  7. Saat erillisen sähköpostiviestin, jossa kerrotaan, onko OA-pyyntösi hyväksytty vai hylätty.
  8. Jos OA-pyyntösi on hyväksytty, ACS julkaisee artikkelisi CCBY-lisenssillä. Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.

ACS lähettää vastaavalle kirjoittajalle linkin julkaistuun versioon. ACS tallentaa lopullisen version CCBY-lisenssillä US Pub Med Central -arkistoon, josta se replikoituu automaattisesti Europe Pub Med Central -arkistoon.

Jos OA-rahoituspyyntöäsi ei ole hyväksytty tai kaikki maksuttomat OA-krediitit on jo käytetty, kun artikkelisi hyväksytään julkaistavaksi, sinulla on oikeus julkaista artikkelisi avoimena muilla ACS:n tarjoamilla OA-optioilla (http://pubs.acs.org/page/policy/authorchoice/index.html). Voit myös julkaista artikkelin maksumuurin takana.

Lisätietoja ja apua saat oman organisaatiosi kirjastosta/tietopalvelusta tai ottamalla yhteyttä ACS:n tukeen support@services.acs.org.